Aspergegilde Limburg

Lid worden?

Neem contact
met ons op!

Van oudsher is Limburg zeer bekend met de teelt van asperges. De lichte en droge zandgronden vormen een zeer geschikte basis voor het telen van asperges. Vroeger was de aspergeteelt vaak een activiteit op de kleinere bedrijven, de laatste decennia zien we dat de teelt door grotere, gespecialiseerde bedrijven, is overgenomen. Met name de regio Noord- en Midden-Limburg heeft zich ontwikkeld tot hét aspergegebied van Nederland.

Het Aspergegilde Limburg is de vereniging voor de gehele keten. Vanuit het Aspergegilde Limburg werken telers, veredelaars, mechanisatie, toeleveranciers en overige partners samen aan een gezonde toekomst met promotie, kennisdeling en belangenbehartiging als belangrijkste speerpunten. Hiermee vormt het Aspergegilde Limburg een inspirerende en innovatieve vereniging die optimaal bijdraagt aan het ontwikkelen van de sector. Het Aspergegilde Limburg is het resultaat van een ambitieuze samenwerking in de aspergesector. Als sector geloven wij in de dynamiek van verbinding in een gezamenlijke omgeving. Het Aspergegilde Limburg heeft zich de volgende doelen gesteld:

  • Belangenbehartiging voor de aspergesector
  • Kennisdeling en het ontwikkelen van een netwerkomgeving
  • Het stimuleren van generieke aspergepromotie

Gouden Aspergemes

Het Gouden Aspergemes wordt door Aspergegilde Limburg uitgereikt aan één persoon of organisatie tijdens de opening van het aspergeseizoen. Het Gouden Aspergemes refereert naar de oogst van asperges, ook wel het witte goud genoemd, en wordt uitgereikt ter waardering van bijzondere inzet.

Het Gouden Aspergemes is reeds uitgereikt aan:

  • 2023: Martin Frankort
  • 2024: Wilma Delissen van Tongerlo
Aspergegilde_goudenaspergemes3
3 kleuren bolletjes

Ambassadeur

Sinds 2024 zijn Aspergegilde Limburg en Provincie Limburg betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Aspergediner, dat Nieuwspoort organiseert in Den Haag. Tijdens dit diner wordt ieder jaar de ambassadeur van de asperge beëdigd. De eerste ambassadeur van Aspergegilde Limburg is:

  • Mevrouw Drs. Fleur Q. Gräper-van Koolwijk
Aspergegilde-Aspergediner-ambassadeur
3 kleuren bolletjes