Asperge recepten

Aspergevlaai

Witte asperges | Nagerecht | 6 personen | >30 minuten 

Ingredienten

  • 50 g amandelschilfers
  • extra boter
  • extra bloem

Voor het deeg

  • 500 g bloem
  • 200 ml water
  • 25 g melk
  • 25 g suiker
  • 50 g eieren
  • 200 g boter (op kamertemperatuur)
  • 10 g zout
  • 25 g gist

Voor de asperges

  • 1/2 kg asperges
  • 50 g suiker
  • 1 scheut gin of jenever

Voor het clafoutisbeslag

  • 50 g broyage
  • 20 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 100 g suiker
  • 3 eierdooiers
  • 250 ml room

Beredingswijze

  1. Begin met het gistdeeg. Meng alle ingrediënten en kneed tot een homogeen deeg. Bol op en laat 30 minuten rijzen.
  2. Kneed na het rijzen terug tot een mooi bolletje. Laat nog 15 minuten rijzen. Rol uit. Strooi bloem op het werkblad zodat het niet kleeft.
  3. Vet en bloem een taartvorm in en leg het deeg in de taartvorm. Duw goed aan.
  4. Rol met een deegrol over de taartvorm en verwijder het overtollige deeg en duw nog eens goed aan.
  5. Schil de asperges en snij in schuine stukjes. Doe in een pan met 50 gram suiker en een scheut gin of jenever en laat karamelliseren. Zet opzij als de asperges beetgaar zijn.
  6. Maak het clafoutisbeslag. Meng eerst alle droge elementen. Meng in een andere kom de room met de eidooiers. Meng nu dit mengsel onder de droge ingrediënten. Roer tot een mooi beslag zonder klonters.
  7. Lepel de asperges in de taartvorm. Giet het clafoutisbeslag over de asperges. Werk af met lichtgeroosterde amandelschilfers.
  8. Verwarm de oven voor op 185 graden en laat de vlaai 20 à 25 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Bron

Aspergevlaai