Aspergeseizoen van start

De tijd van het witte goud, de asperges, is aangebroken. Op veel plekken is het steken van de asperges volop bezig. Toch hebben sommige telers last van de natte winter.

"Het is redelijk nat, maar we kunnen op de hoge percelen aan de gang blijven", zegt teler William Steeghs uit Panningen. Toch denkt de voorzitter van het Aspergegilde dat het probleem beperkt blijft tot een aantal telers. "Je kunt de aspergebedden niet opmaken als de grond te nat is. Dat betekent dat ze later in productie gaan komen. Als het gaat regenen, krijgen we allemaal een probleem. Ik ga er vanuit dat het droger wordt en dat de schade snel ingehaald kan worden."

Volume
Het witte goud is een favoriet product voor veel mensen. De kwaliteit van de asperge is dit jaar goed, zo vindt teler William Steeghs. "Het volume mag wat groter, maar dat komt vanzelf als er meer zon gaat schijnen."

Grootste areaal
Het gaat goed met de sector, zegt voorzitter van het Aspergegilde Jan Linssen. Met het grootste areaal is Peel en Maas wederom de grootste aspergeregio van het land. "De sector staat er prima voor. Het areaal blijft hetzelfde, alleen zijn er veel grotere bedrijven. De kleinere bedrijven haken af. Het areaal wordt er niet minder op. We doen het goed in Midden- en Noord-Limburg."

Start seizoen
Tijdens de start van het seizoen in Horst, enkele weken geleden, waren verschillende politici aanwezig, waaronder Tweede Kamerlid Carloline van der Plas van de BBB. Het Aspergegilde vindt het belangrijk dat de landbouw prominent op de agenda komt. "De landbouw moet een redelijk verdienmodel houden. Binnenkort gaat het gilde naar Den Haag om het witte goud te promoten.

Meer nieuws

Aspergegilde medeorganisator Aspergediner in Nieuwspoort

Lees meer >

De tijd van het witte goud, de asperges, is aangebroken.

Lees meer >

Limburgse aspergefietsroutes

Lees meer >